Ketogeen dieet - Uitleg - Gezond

Keto gaan: waarom het eigenlijk goed voor je is

Keto gaan: waarom het eigenlijk goed voor je isKeto gaan: waarom het eigenlijk goed voor je is

Keto-diëten zijn het afgelopen anderhalf jaar echt sterk geworden en met een goede reden. Het is een geweldige manier om niet alleen snel die ongewenste kilo’s kwijt te raken, maar ook een geweldige manier om gezond te worden en dat ook te blijven.

Voor degenen die het Keto-dieet hebben geprobeerd en nog steeds volgen, is het meer dan alleen een dieet. Het is een manier van leven, een compleet nieuwe levensstijl. Maar zoals elke grote verandering in ons leven is het niet gemakkelijk, het vergt een ongelooflijke hoeveelheid toewijding en vastberadenheid.

Goed voor sommigen, maar niet voor iedereen?

Hoewel een ketogeen dieet is gebruikt om de kwaliteit van leven van mensen aanzienlijk te verbeteren, zijn er mensen die de denkwijze van de meerderheid niet delen. Maar waarom is dat precies?

Sinds we ons kunnen herinneren is ons geleerd dat de enige manier om van het extra gewicht af te komen, was om te stoppen met het eten van het met vet gevulde voedsel dat we zo gewend zijn elke dag te eten.

Dus als je mensen instrueert om gezonde vetten te eten (het sleutelwoord is gezond), kun je zeker begrijpen waarom sommige mensen sceptisch zouden zijn over hoe en waarom je meer vet zou eten om gewicht te verliezen en snel te bereiken. Dit concept druist in tegen alles wat we ooit hebben geweten over gewichtsverlies.

Hoe Keto begon

Ontdekt door endocrinoloog Rollin Woodyatt in 1921 toen hij ontdekte dat 3 in water oplosbare verbindingen Acetuur, B-hydroxybutyraat en Acetoacetaat (samen bekend als ketonlichamen) door de lever werden geproduceerd als gevolg van uithongering of als de persoon een dieet had, rijk aan vet en zeer weinig koolhydraten. Later dat jaar noemde een man van de Mayo Clinic met de naam Russel Wilder het het ‘ketogene dieet’ en gebruikte het met groot succes om epilepsie bij jonge kinderen te behandelen. Maar vanwege de vooruitgang in de geneeskunde werd het vervangen.

Mijn strijd met Keto

Ik begon Keto 28 februari 2018, ik had een keer eerder een poging gedaan tot het Keto-dieet, ongeveer 6 maanden eerder, maar was nooit in staat om de eerste week door te komen. De eerste week op Keto is het slechtste deel van het hele proces, dit is wanneer de gevreesde Keto-griep verschijnt, ook wel de koolhydraatgriep genoemd. De Keto-griep is een natuurlijke reactie die je lichaam ondergaat wanneer het overschakelt van het verbranden van glucose (suiker) als energie naar het verbranden van vet. Veel mensen die het Keto-dieet hebben gevolgd, zeggen dat het eigenlijk hetzelfde voelt als het stoppen met een verslavende stof. Dit kan tussen de 3 dagen en een hele week duren, in mijn geval duurde het maar een paar dagen.

Keto-griep

Mensen die de keto-griep hebben gehad, melden zich slaperig, pijnlijk, misselijk, duizelig en onder andere vreselijke hoofdpijn. De eerste week is meestal wanneer mensen die een Keto-dieet proberen, falen en stoppen, onthoud dat dit iedereen vroeg in het proces overkomt en als je voorbij de eerste week kunt komen, is het moeilijkste deel voorbij (noot van Sacha: ketogriep is onnodig, zie dit artikel voor tips).

Er zijn een paar remedies die u kunt gebruiken om u door deze moeilijke periode heen te helpen. Elektrolytensupplementen nemen, gehydrateerd blijven, bottenbouillon drinken, meer vlees eten en voldoende slapen. Keto-griep is een ongelukkige gebeurtenis die bij iedereen voorkomt als het lichaam het typische dagelijkse dieet verdrijft. Je hoeft alleen maar door te stromen. Lees ook dit keto-griep artikel: Bijwerkingen – De Keto Griep

Hoe ziet een ketogeen dieet eruit?

Wanneer de gemiddelde persoon een maaltijd eet die rijk is aan koolhydraten, neemt hun lichaam die koolhydraten op en zet ze om in glucose als brandstof. Glucose is de belangrijkste brandstofbron van het lichaam wanneer er koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn.

Bij een Keto-dieet worden er zeer weinig of geen koolhydraten geconsumeerd, waardoor het lichaam wordt gedwongen andere vormen van energie te gebruiken om het lichaam goed te laten functioneren. Dit is waar gezonde vetten in het spel komen. Met de afwezigheid van koolhydraten neemt de lever vetzuren op in het lichaam en zet deze om in ketonlichamen.

Een ideaal Keto-dieet zou moeten bestaan ​​uit:

• 75% vet

• 20% Eiwit

• 5% koolhydraten

Je mag niet meer dan 25 g koolhydraten per dag eten om het typische ketogene dieet te behouden en in ketose te komen én blijven. Ik at persoonlijk minder dan 10 g per dag voor een meer ingrijpende ervaring, maar ik bereikte mijn aanvankelijke doelen en nog wat. Ik ben 28 kilo afgevallen.

Wat is ketose?

Wanneer het lichaam volledig wordt gevoed door vet, komt het in een staat die “ketose” wordt genoemd, wat een natuurlijke staat voor het lichaam is. Nadat alle suikers en ongezonde vetten de eerste weken uit het lichaam zijn verwijderd, draait het lichaam nu vrij rond op gezonde vetten.

Keto gaan en daardoor in ketose komen, heeft veel potentiële voordelen met betrekking tot snel gewichtsverlies, gezondheid of prestaties. In bepaalde situaties, zoals diabetes type 1, kan overmatige ketose extreem gevaarlijk worden, terwijl in bepaalde gevallen in combinatie met intermitterend vasten zeer gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Aan dit onderwerp wordt substantieel werk verricht door dr. Jason Fung MD (nefroloog) van het Intensive Dietary Management Program. Lees hier meer over het verschil tussen ketose en ketoacidose.

Wat je wel en niet kan eten bij keto gaan

Voor iemand die nieuw is met Keto kan het een hele uitdaging zijn om vast te houden aan een koolhydraatarm dieet, ook al is vet de hoeksteen van dit dieet, je zou niet alle soorten vet moeten eten. Gezonde vetten zijn essentieel, maar wat is gezond vet vraag je je misschien af.

Gezonde vetten zouden bestaan ​​uit grasgevoerd vlees (lam, rund, geit, wild), wild gevangen vis en zeevruchten, scharrel-varkensvlees en gevogelte. Eieren en zoutvrije boters kunnen ook worden gegeten. Daarnaast kun je olijfolie, avocado-olie en kokosolie gebruiken. Blijf uit de buurt van zetmeelrijke groenten, fruit en granen. Bewerkte voedingsmiddelen worden op geen enkele manier geaccepteerd in het ketogeen dieet, kunstmatige zoetstoffen en melk kunnen ook een serieus probleem vormen.

Tot nu toe ben ik 5 weken in en 34 pond kwijt. en ik voel me geweldig, ik heb enorm veel energie en val niet in een dip, ’s middags tijdens het werk zoals vroeger. Er zal een serieuze inzet en een geweldig maaltijdplan voor nodig zijn om te komen waar u qua gezondheid wilt zijn. Maar de weg ernaartoe geeft altijd meer voldoening dan waar je uitkomt.

Keto gaan is voor mij een hele goede beslissing geweest! En voor jou?

Bron

Klik hier om terug te gaan naar de categorie “keto

diabetes type 2 en keto - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *