Ketogeen dieet - Geschikt Overgewicht

Is het trend Keto-dieet geschikt voor jou?

Ben je geïnteresseerd in afvallen? Ben je moe van diëten die weinig of geen vetten aanbevelen en hunker je naar vetrijk vlees? Misschien overweeg je om op het keto-dieet te gaan, het nieuwe kind in de buurt. Onderschreven door vele beroemdheden, waaronder Halle Berry, LeBron James en Kim Kardashian, is het keto-dieet het onderwerp van veel discussie geweest onder diëtisten en artsen. Vraag je je af of het keto-dieet wel veilig en geschikt voor je is?

Keto-dieet geschikt voor jou - Sacha Kay - Ketogeen dieet

Wat is het ketogeen dieet eigenlijk?

U moet zich ervan bewust zijn dat het lichaam suiker in de vorm van glycogeen gebruikt om te functioneren. Het keto-dieet dat extreem beperkt is in suiker dwingt je lichaam om vet als brandstof te gebruiken in plaats van suiker, omdat het niet genoeg suiker binnenkrijgt. Wanneer het lichaam niet genoeg suiker als brandstof krijgt, wordt de lever gedwongen om het beschikbare vet om te zetten in ketonen die door het lichaam als brandstof worden gebruikt – vandaar de term ketogeen.

Dit dieet is een vetrijk dieet met matige hoeveelheden eiwit. Afhankelijk van je koolhydraatinname bereikt het lichaam in minder dan een week een staat van ketose en blijft daar. Aangezien vet in plaats van suiker wordt gebruikt als brandstof in het lichaam, is het gewichtsverlies dramatisch zonder enige veronderstelde beperking van calorieën.

Het keto-dieet is zodanig dat je moet streven naar 60-75% van je dagelijkse calorieën uit vet, 15-30% uit eiwitten en slechts 5-10% uit koolhydraten. Dit betekent meestal dat je maar 20-50 gram koolhydraten per dag kunt eten.

Wat mag je eten tijdens dit dieet?

Het dieet is een vetrijk dieet dat enigszins lijkt op Atkins. Wel ligt er meer nadruk op vetten, meestal ‘goede’ vetten. Op het keto-dieet kun je hebben

 • Olijfolie
 • Kokosnootolie
 • Notenolie
 • Boter
 • Ghee
 • Grasgevoerd rundvlees
 • Kip
 • Vis
 • Ander vlees
 • Volle kaas
 • Eieren
 • Room
 • Bladgroenten
 • Niet-zetmeelrijke groenten
 • noten
 • zaden

Ook kun je bij ons terecht voor een hele reeks snacks die bedoeld zijn voor keto-volgers. Zoals je aan deze lijst kunt zien, is fruit beperkt. Je kunt in een beperkte hoeveelheid fruit met een laag suikergehalte hebben (meestal bessen), maar je zult je favoriete fruit moeten laten liggen, omdat deze allemaal zoet en/of zetmeelrijk zijn.

Dit dieet bevat geen granen, zetmeelrijke groenten zoals aardappelen (en alle knollen), geen suiker of snoep, geen brood en gebak, geen bonen en linzen, geen pasta, geen pizza en hamburgers en heel weinig alcohol. Dit betekent ook geen koffie met melk of thee met melk – in feite geen melk en ijs en desserts op basis van melk.

Veel van deze hebben een tijdelijke oplossing, omdat je koolhydraatvrije pasta en pizza kunt krijgen, je kunt bloemkoolrijst eten en nu zijn er zelfs restaurants die zich richten op keto-liefhebbers.

Wat zijn de voordelen van het keto-dieet?

Als u zich afvraagt ​​of dit dieet veilig is, zullen de voorstanders en degenen die hun doelstellingen voor gewichtsverlies hebben bereikt, het er zeker over eens zijn dat het veilig is. Een van de voordelen van het keto-dieet die u kunt verwachten:

 1. Gewichtsverlies
 2. Minder of geen suikerpieken
 3. Eetlustcontrole
 4. Inbeslagneming controlerend effect:
 5. Bloeddruk normaliseert bij patiënten met hoge bloeddruk
 6. Verminderde aanvallen van migraine
 7. Type 2-diabetespatiënten met dit dieet kunnen mogelijk hun medicatie verminderen
 8. Enkele voordelen voor mensen die aan kanker lijden

Afgezien van de eerste vier, is er niet voldoende bewijs om de effectiviteit of anderszins voor andere ziekten te ondersteunen, aangezien er op de lange termijn veel meer onderzoek nodig is.

Zijn er bijwerkingen van dit dieet?

Wanneer je voor het eerst met het keto-dieet begint, kun je last krijgen van de zogenaamde keto-griep. Deze symptomen komen mogelijk niet bij alle mensen voor en beginnen meestal een paar dagen na het volgen van het dieet, wanneer uw lichaam in een staat van ketose is. Enkele van de bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid
 • Krampen en buikpijn
 • Hoofdpijn
 • braken
 • Diarree en/of constipatie
 • Spierkrampen
 • Duizeligheid en slechte concentraties
 • Slapeloosheid
 • Verlangen naar koolhydraten en suiker

Het kan tot een week duren voordat deze verdwijnen als uw lichaam gewend raakt aan het nieuwe dieet. U kunt ook last krijgen van andere problemen wanneer u met het keto-dieet begint – het kan zijn dat u vaker moet plassen, dus het is belangrijk om uzelf goed gehydrateerd te houden. U kunt ook last krijgen van keto-ademhaling wanneer uw lichaam een ​​optimale ketose bereikt en u vaker mondwater kunt gebruiken of uw tanden kunt poetsen.

Meestal zijn de bijwerkingen tijdelijk en als uw lichaam eenmaal gewend is aan het nieuwe dieet, zouden deze moeten verdwijnen.

Hoe veilig is het keto-dieet?

Net als elk ander dieet dat voedsel in specifieke categorieën beperkt, is het keto-dieet niet zonder risico’s. Omdat het niet de bedoeling is dat je veel fruit en groenten, bonen en linzen en ander voedsel eet, kun je last hebben van een gebrek aan veel essentiële voedingsstoffen. Aangezien het dieet rijk is aan verzadigde vetten en als u zich overgeeft aan de ‘slechte’ vetten, kunt u een hoog cholesterolgehalte hebben waardoor uw risico op hartaandoeningen toeneemt.

Op de lange termijn kan het keto-dieet ook veel voedingstekorten veroorzaken, omdat je geen granen, veel groenten en fruit kunt eten en vezels misloopt, evenals belangrijke vitamines, mineralen, fytonutriënten en antioxidanten. U kunt last hebben van gastro-intestinale klachten, verminderde botdichtheid (geen zuivel en andere bronnen van calcium) en nier- en leverproblemen (het dieet legt extra druk op beide organen).

Is het keto-dieet veilig voor jou?

Als je bereid bent om af te zien van je gebruikelijke basisvoeding en echt graag wilt afvallen, kom je misschien in de verleiding om het keto-dieet uit te proberen. Het grootste probleem met dit dieet is de slechte therapietrouw van de patiënt dankzij de koolhydraatbeperking, dus je moet er zeker van zijn dat je kunt leven met je voedingskeuzes. Als je het gewoon te moeilijk vindt om te volgen, kun je een versie van het aangepaste keto-dieet volgen die meer koolhydraten biedt.

Het keto-dieet is echter zeker effectief om u te helpen gewicht te verliezen. Volgens een recent onderzoek veel van de zwaarlijvige patiënten die volgden waren succesvol in het verliezen van gewicht. Alle problemen waarmee ze werden geconfronteerd, waren tijdelijk. Als u geen significante gezondheidsproblemen heeft, behalve obesitas, en u er niet in bent geslaagd om af te vallen na een conventioneel dieet, kan het keto-dieet een haalbare optie zijn. U moet absoluut vastbesloten zijn om het gewicht te verliezen en bereid zijn om een ​​beperkt dieet te volgen zoals aangegeven. Zelfs als u medische problemen heeft, kunt u het advies van uw arts en een voedingsdeskundige inwinnen en dit dieet volgen.

Een andere studie dat gedurende een langere tijd werd uitgevoerd, toonde aan dat het volgen van het keto-dieet gunstig is voor gewichtsverlies en ook resulteert in een verlaagd cholesterolgehalte met een afname van het slechte cholesterol en een toename van het goede cholesterol.

Is het keto-dieet veilig voor jou? De meeste artsen en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het keto-dieet goed is voor gewichtsverlies op korte termijn. Wat de lange termijn betreft, zijn meer studies nodig. Houd er rekening mee dat obesitas geen geschikte keuze is, omdat het gepaard gaat met een eigen risico op gezondheidsproblemen.

Bron

Klik hier om terug te gaan naar de categorie “keto

keto-dieet geschikt voor jou - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *