Is Rijst Keto Vriendelijk?

Rijst is het meest voorkomende basisvoedsel in meer dan 100 landen over de hele wereld. En mensen die zijn overgestapt op het keto-dieet willen weten, is rijst keto vriendelijk? Laten we het uitzoeken!

Miracle Stock / Shutterstock.com

Wat is rijst?

Rijst is het meest geconsumeerde hoofdvoedsel. Ongeveer de helft van de menselijke bevolking is volledig afhankelijk van rijst, vooral in Azië en Afrika.

Het wordt gebruikt in een grote verscheidenheid aan gerechten in vele landen en culturen. Het kan alleen worden gegeten, in soepen, bijgerechten en/of hoofdgerechten. Daarnaast kan rijst ook worden gebruikt in noedels en alcoholische dranken zoals: rijstwijn.

Verder heeft het drie verschillende soorten: lang-korrelig, midden-korrelig en kort-korrelig. Witte rijst, de meest voorkomende variëteit, wordt geclassificeerd als lang-korrelig.

Voedingswaarde informatie voor rijst

Laten we nu de voedingsinformatie van witte rijst analyseren, zodat we de vraag kunnen beantwoorden: is rijst keto dieet vriendelijk?

Een kopje met een gewicht van 158 g bevat 205 calorieën, 0,4 g totaal vet en 45 g totale koolhydraten. Het heeft 0,6 g voedingsvezels, wat betekent dat het 44,4 g netto koolhydraten bevat. Bovendien heeft het 1,6 g natrium en 4,3 g eiwit.

Is Rijst Keto Dieet Vriendelijk? Kun je het eten terwijl je op Keto bent?

Nee, rijst is niet keto-vriendelijk. Een kopje witte rijst bevat al 45 g totale koolhydraten. En zelfs als je een kleine portie probeert te eten, zal dit nog steeds grotendeels je ketose beïnvloeden. Je mag per dag namelijk maar 25 gram netto koolhydraten eten!

Bovendien zijn andere soorten en variëteiten rijst ook niet keto-vriendelijk. Bruine rijst bevat bijvoorbeeld nog steeds veel koolhydraten.

Verschillende soorten rijst in kommen - rood, zwart, basmati, volkoren, langkorrelig voorgekookt en arborio
kuvona / Shutterstock.com

Rijst Keto Alternatieven

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is een gezond en uitstekend keto-vriendelijk alternatief voor rijst. Het bevat zowel weinig koolhydraten als calorieën. Eén portie (100 g) bevat slechts 3 gram netto koolhydraten.

Shirataki-rijst of Konjac Rijst

Dit is een ander geweldig alternatief voor witte rijst. Het is gemaakt van de vezel van de Japanse konjac-plant. En het is gemaakt van 97% water, 3% vezels en is koolhydraat-vrij. Het is zelfs bij de Action verkrijgbaar als “Zero Rijst”!

Broccoli Rijst

Net als bloemkoolrijst is broccolirijst een ideaal alternatief voor rijst. Eén portie (85 g) bevat slechts 1 g netto koolhydraten.

Kortom: rijst is absoluut niet keto-vriendelijk, maar er zijn gelukkig tal van alternatieven!

Bron

Klik hier om terug te gaan naar de “keto” categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *