Is keto geschikt voor mij? Ketogeen dieet

Het Keto-dieet en jij: een goede pasvorm?

Keto-dieet wat te eten - Sacha Kay - Ketogeen dieetHet keto-dieet is beschreven als de grootste dieetsensatie – ooit – in de voedingsindustrie. Alleen daarom al is het de moeite waard om naar te kijken.

Een ketogeen dieet is zeer hoog in vet (ongeveer 75%), matig in eiwit (ongeveer 20%) en zeer laag in koolhydraten (ongeveer 5%). Het is bedoeld om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Bij ketose breekt het lichaam vet af om ketonen te creëren voor energie, in plaats van glucose te verbranden.

Voordelen van het keto-dieet?

Voordelen van ketose waar we meestal over horen, zijn gewichtsverlies, verhoogd HDL (“goed”) cholesterol en verbetering van type 2-diabetes, evenals verminderde epileptische aanvalactiviteit en remming van kankerachtige tumorgroei.

Kleine studies hebben veelbelovend aangetoond voor vrouwen met PCOS (polycysteus ovariumsyndroom), een insulinegerelateerde aandoening. Dit kan te wijten zijn aan het mogelijke (niet overtuigende) vermogen om de insulinegevoeligheid te resetten.

Is alles wat oud is weer nieuw?

Het huidige Keto-dieet is niet de eerste keer dat we ons richten op koolhydraten als een voedingsschurk. Medische proeven met koolhydraatarm eten en/of vasten gaan terug tot de jaren 1850 en zelfs eerder.

In 1967 introduceerde Stillman The Doctor’s Quick Weight Loss Diet, met in wezen niets anders dan magere eiwitten en water.

Vervolgens kwam het Atkins-dieet in 1972, rijk aan vet en eiwit, laag in koolhydraten. Het hielp bij gewichtsverlies en ook bij diabetes, hypertensie en andere stofwisselingsziekten. Het is nog steeds populair vandaag.

In 1996 introduceerden Eades en Eades Protein Power, een zeer koolhydraatarm dieet dat patiënten met obesitas, hypertensie, hoog cholesterol en/of diabetes leek te helpen.

Dus het verminderen van koolhydraten, zoals het Keto-dieet doet, heeft in het verleden mensen geholpen om gewicht te verliezen en/of metabolische factoren te verbeteren. Anekdotisch bewijs ondersteunt dat.

Heeft Keto nog andere voordelen?

Waarschijnlijke voordelen kunnen worden gezien bij neurodegeneratieve aandoeningen, zoals multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer of Parkinson, waarschijnlijk omdat deze hersenaandoeningen verband houden met stofwisselingsstoornissen. In feite wordt de ziekte van Alzheimer nu type 3 diabetes genoemd.

Zorg voor deze aandoeningen kan het beste worden gedaan onder medisch toezicht.

Ketonen lijken ook traumatisch hersenletsel te verbeteren, op basis van onderzoek bij ratten.

In het belang van volledige openbaarmaking…

Het eerste gewichtsverlies met het Keto-dieet gaat snel. Het lichaam heeft zijn opgeslagen glycogeen (koolhydraten opgeslagen in spieren) gebruikt en het water dat ermee is opgeslagen gedumpt. Daarna kan het gewichtsverlies doorgaan, maar in een langzamer tempo.

Metabolisme vertoont een aanvankelijke toename die binnen 4 weken lijkt te verdwijnen.

Keto lijkt geen langetermijnvoordelen te bieden in vetverlies of vetvrije massa.

Bij sommige mensen lijkt Keto het LDL (“slechte”) cholesterol te verhogen.

Hoe zit het met negatieve effecten?

De gewoonlijk genoemde “nadelen” van een keto-dieet zijn tekorten aan voedingsstoffen als gevolg van ontbrekende voedselgroepen en een onaangename overgangstoestand genaamd “Keto-griep“, die dagen kan duren, maar meestal volledig onnodig is!!! Zie het artikel “Keto bijwerkingen – Ketogriep“.

Het omvat honger, uitdroging, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, constipatie, hersenmist, traagheid, slechte focus en gebrek aan motivatie. Omdat deze symptomen zo lijken op die van mensen die stoppen met cafeïne, is Keto geponeerd als een “detox” -plan.

Andere negatieve punten zijn onder meer problemen met de darmgezondheid bij zo’n vezelarm dieet en problemen met therapietrouw.

Wat betreft trainingen biedt het Keto-dieet voor de meeste mensen waarschijnlijk geen voordeel. In feite kan de glycogeenuitputting die het veroorzaakt, leiden tot het raken van de muur (bonken). Atletische prestaties met betrekking tot snelheid en kracht kunnen lager zijn zonder glucose en koolhydraten als brandstof.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft atleten aangespoord om koolhydraatarme diëten te vermijden. Ze kunnen leiden tot slechte trainingsaanpassingen en afname van zowel het vermogen als het uithoudingsvermogen. Een collega van mij veroorzaakte hartritmestoornissen bij ratten die een koolhydraatarm dieet volgden.

Vanwege het koolhydraatarme karakter van het keto-dieet, is mijn zorg hoe vrouwen het vergaan met betrekking tot de synthese en functie van serotonine. Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij het transport van tryptofaan (de voorloper van serotonine) naar de hersenen, dus de serotonine-spiegels kunnen dalen zonder die koolhydraten. Welke invloed heeft dat op vrouwen op het gebied van stemming, eetlust, impulsiviteit en meer?

Wat is de bottomline?

Het keto-dieet lijkt levensvatbaar voor gewichtsverlies op korte termijn en de andere hierboven beschreven gezondheidsproblemen. Of de aanpak op lange termijn geschikt is, staat nog ter discussie. De voordelen ervan staan ​​ook nog ter discussie. Critici noemen mogelijke nierschade en het gebrek aan langetermijnstudies en wetenschappelijk bewijs.

Over het algemeen lijkt Keto noch een langetermijnremedie, noch de ideale oplossing voor degenen die gewoon “gezonder willen zijn”. Niet in de laatste plaats is het dieet voor veel mensen moeilijk om consequent te volgen.

Een voedingsplan voor de lange termijn dat de voorkeur verdient, kan een evenwichtiger plan zijn dat weinig suiker en “junky” koolhydraten bevat en de nadruk legt op gezond, vezelrijk voedsel, inclusief groenten.

Bron

Klik hier om terug te gaan naar “leven” of “keto

diabetes type 2 en keto - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *