spruitjes keto recept - ketodieet ketogeen dieet ovenschotel recept

Cheesy Spruitjes – Super lekker keto bijgerecht

Wat zijn spruitjes eigenlijk?

Spruitkool (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera), beter bekend als spruiten of spruitjes, is een koolsoort waarvan de okselknoppen door de mens gegeten worden. Het is een typische wintergroente, maar tegenwoordig vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.

Geschiedenis van spruiten

Oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Gedurende of na de middeleeuwen is de teelt ervan ook in Noord-Europa begonnen, wanneer precies is onduidelijk. Volgens sommigen was dit al in de vijfde eeuw, volgens anderen werden spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel geteeld. Via Franse kolonisten zijn ze uiteindelijk ook in Noord-Amerika beland, het eerst in Louisiana.

De naam “spruiten”

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In heel wat talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel, omdat ze in de 13e eeuw in de buurt van Brussel geteeld werden.

Leuke weetjes

Naast de algemene groene bestaan er ook paarse spruiten, maar deze zijn niet zo algemeen verkrijgbaar als de groene variant.

Nederland is de grootste Europese producent. Jaarlijks worden er zo’n 82.000 ton spruiten geteeld!

Wat is er zo geweldig aan spruiten?

Spruitjes zijn een uitstekende bron van vitamine C en calcium. Er zijn ook aanwijzingen dat spruitjes kunnen helpen het lichaam te ontgiften, antioxiderede bescherming te bieden en ontstekingen te verminderen. Bovendien zijn ze veelzijdig. Je kunt ze geroosterd, gekookt, gebakken of zoals in dit recept, gedrenkt in boter en kaas en gebakken in een ovenschaal eten.

Recept voor de Cheesy Spruitjes

Ingrediënten:

 • 500 gram verse spruiten
 • 1/3 kop volvette room
 • 2 el boter
 • 3/4 kop geraspte kaas
 • 4 plakjes kaas of eventueel blauwe kaas (Bleu d’Auvergne, Gorgonzola, Roquefort, etc)
 • uienpoeder naar smaak
 • knoflook naar smaak
 • zout naar smaak
 • spekjes (optioneel, even aanbakken)

Bereiding:

 1. Snijd het ruwe deel van de steel af en halveer de spruitjes in de lengte. Spruiten zullen gelijkmatiger garen als de hitte tot in het midden reikt. Bedek de bodem van uw ovenvaste ovenschaal gelijkmatig.
 2. Giet 2 eetlepels gesmolten boter over je spruitjes.
 3. Giet er 1/3 kop zware room in.
 4. Voeg naar eigen smaak uienpoeder, knoflook en zout toe.
 5. Verspreid gelijkmatig uw 3/4 kop geraspte kaas op de top van spruiten.
 6. Bedek de spruitjes met 4 plakjes kaas.
 7. Bak op 190°C gedurende ongeveer 20 minuten of tot de kaas bruin is.

Variatie

Variatie in dit geweldige spruitjes gerecht kun je makkelijk aanbrengen door te spelen met de kaassoorten en hoeveelheden. Wat ook lekker is: een gedeelte van de spruitjes te vervangen door bloemkool, je hebt dan gelijk een heel ander gerecht!

Klik hier om terug te gaan naar de “recepten” categorie
keto spruitjes- Sacha Kay's Wondere Keto Wereld

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.