Intermitterend Vasten - IF - Intermittent Fasting

10 Ultieme Regels van Intermitterend Vasten (IF)

Wat is intermitterend vasten?

Tijdbeperkt eten is een vorm van intermitterend vasten die de voedselinname beperkt tot een dagelijks eetvenster van een aantal uren (bijvoorbeeld van 13u tot 19u). Buiten het venster worden enkel calorievrije dranken genuttigd.

Waarom kiezen voor intermitterend vasten?

Onderzoek wijst uit dat een dergelijk dieet gunstige effecten heeft op het lichaamsgewicht en op het metabolisme, onder meer door het verminderen van oxidatieve stress en insulineresistentie, maar er zijn nog nauwelijks gerandomiseerde studies die dit nagaan op langere termijn.

10 Ultieme regels voor intermitterend vasten

  1. Je doet het al – In principe ben je tussen maaltijden door al aan het vasten en word je ’s morgens wakker in een vastenstaat. Hoe effectief jouw vasten is, hangt af van hoelang de ruimte tussen twee maaltijden is.
  2. Het is super makkelijk – Als je 8 uur slaapt, heb je al 1/3 van de dag gevast… Deze tijd kun je gemakkelijk rekken door bijvoorbeeld 4 uur voor het slapen gaan niets meer te eten (simpelweg een avondsnack skippen en bijtijds te dineren) en jouw ontbijt uit te stellen met bijvoorbeeld een half uur om mee te beginnen en steeds verder te rekken. Et voilà: voordat je het weet heb je een vastentijd van 16 uur te pakken!
  3. Weet dat het slechts honger is – Honger is iets wat je minder zult ervaren dan je nu denkt! Maar mocht je honger ervaren: weet dan dat het slechts honger is. Het kan geen kwaad en het komt in golven.
  4. Vasten herstelt de balans in jouw lichaam – Vasten zorgt ervoor dat jouw bloedsuikerspiegel omlaag gaat, zoals het hoort, maar door het vele eten wat we doen, niet gebeurt. Zo zal vasten helpen insulineresistentie te verhelpen.
  5. Het is veilig – Alhoewel veel mensen er anders over denken, wordt de verhouding met eten beter door te vasten en niet slechter. Snack- en graaszin verdwijnen, je zult beter hydrateren, het energie-niveau zal omhoog gaan. Eigenlijk ga je eten zoals de oermensen het ook deden!
  6. Het is natuurlijk – Zoals hiervoor gezegd: je gaat eten zoals de oermensen het deden! Het is pas sinds (relatief) kort dat we denken dat het nodig is om iedere 3 uur te eten en onze gezondheid is er sindsdien niet op vooruit gegaan.
  7. Het is zeer gezond – Het brengt insuline omlaag, het brengt glucose omlaag, het verlaagd de bloeddruk en het zorgt voor autofagie (begint na ongeveer 18 uur vasten).
  8. Het is goedkoop – Je eet minder. Punt.
  9. Het is individueel – Voor iedere persoon is het ideale vastenpatroon anders. Je zult voor jezelf uit moeten zoeken welke manier van intermitterend vasten het beste bij jou past. Wellicht heb jij zelfs wel voldoende aan slechts één uitgebreide maaltijd per dag! Hou in gedachten dat een mens écht niet iedere drie uur hoeft te eten…
  10. Het is bevrijdend – Het klinkt misschien tegenstrijdig: maar als je voor jezelf vaststelt dat je alleen eet tussen bepaalde tijden, kun je het hele “eten” loslaten in de tijden dat je niet eet! Voedsel controleert jou niet meer, jij controleert jouw eten. Eet-vrijheid!

Video over de 10 Gouden Regels van Intermitterend Vasten

Wil je meer informatie over de 10 Gouden Regels van het Intermitterend vasten? Kijk dan deze video van Dr. Sten Ekberg. Hij geeft uitgebreide uitleg. Het is wél in het Engels (maar ondertiteling is beschikbaar).

Wilt u groot gewichtsverlies? Ontdek de 10 regels voor intermitterend vasten voor gewichtsverlies voor beginners en daarna, zodat u kunt beginnen …

bron

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ben je op zoek naar een goed boek over vasten? Een groot expert op het gebied van vasten is Dr Jason Fung. Ik kan je dit “The complete guide to fasting” boek van harte aanbevelen:
Dr Jason Fung - Guid to Fasting Boek over Vasten

 

Klik hier om terug te gaan naar de “vasten” categorie

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.