Ketodieet ketogeen dieet

Gebruik en voordelen van een ketogeen dieet

Ketogeen dieet

Bij een ketogeen dieet wordt je lichaam meer een vetverbrander dan een koolhydraat afhankelijke machine. Verschillende onderzoeken hebben de consumptie van verhoogde hoeveelheden koolhydraten in verband gebracht met de ontwikkeling van verschillende aandoeningen zoals diabetes en insulineresistentie.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn van nature goed opneembaar en kunnen daarom ook gemakkelijk door het lichaam worden opgeslagen. De vertering van koolhydraten begint vanaf het moment dat je ze in je mond stopt.

Zodra je erop begint te kauwen, werkt amylase (de enzymen die koolhydraten verteren) in je speeksel al in op het koolhydraat bevattende voedsel.

In de maag worden koolhydraten verder afgebroken. Wanneer ze in de dunne darm komen, worden ze vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Bij het bereiken van de bloedbaan verhogen koolhydraten over het algemeen de bloedsuikerspiegel.

Bloedsuikerspiegel

Deze verhoging van de bloedsuikerspiegel stimuleert de onmiddellijke afgifte van insuline in de bloedbaan. Hoe hoger de stijging van de bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline er wordt afgegeven.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat overtollig suiker in de bloedbaan wordt verwijderd om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Insuline neemt de suiker en koolhydraten die je eet en slaat ze op als glycogeen in spierweefsel of als vet in vetweefsel voor toekomstig gebruik als energie.

Insulineresistentie

Het lichaam kan echter insulineresistentie ontwikkelen wanneer het continu wordt blootgesteld aan zulke grote hoeveelheden glucose in de bloedbaan. Dit scenario kan gemakkelijk zwaarlijvigheid veroorzaken, omdat het lichaam de neiging heeft om snel een overtollige hoeveelheid glucose op te slaan. Gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten kunnen ook het gevolg zijn van deze aandoening.

Keto-diëten en Koolhydraten

Keto-diëten bevatten weinig koolhydraten en veel vet en zijn in verband gebracht met het verminderen en verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen.

Een van de belangrijkste dingen die een ketogeen dieet doet, is uw insulinespiegels stabiliseren en ook de leptine-signalering herstellen. Een verminderde hoeveelheid insuline in de bloedbaan zorgt ervoor dat je je langer vol voelt en ook minder trek hebt.

Medische voordelen van ketogene diëten

De toepassing en uitvoering van het ketogeen dieet is flink uitgebreid. Keto-diëten zijn vaak geïndiceerd als onderdeel van het behandelplan bij een aantal medische aandoeningen.

Epilepsie

Dit is eigenlijk de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van het ketogeen dieet. Om de een of andere reden neemt het aantal epileptische aanvallen af ​​wanneer patiënten op een keto-dieet worden geplaatst.

Pediatrische epileptische gevallen reageren het meest op het keto-dieet. Er zijn kinderen die na een paar jaar gebruik van een keto-dieet last hebben van eliminatie van epileptische aanvallen.

Van kinderen met epilepsie wordt over het algemeen verwacht dat ze een paar dagen vasten voordat ze met het ketogeen dieet beginnen als onderdeel van hun behandeling.

Kanker

Onderzoek suggereert dat de therapeutische werkzaamheid van de ketogene diëten tegen tumorgroei kan worden verbeterd in combinatie met bepaalde medicijnen en procedures onder een “press-pulse” -paradigma.

Het is ook veelbelovend om op te merken dat ketogene diëten de kankercel in remissie brengen. Dit betekent dat keto-diëten “kanker verhongeren” om de symptomen te verminderen.

Ziekte van Alzheimer

Er zijn verschillende aanwijzingen dat de geheugenfuncties van patiënten met de ziekte van Alzheimer verbeteren na gebruik van een ketogeen dieet.

Ketonen zijn een geweldige bron van alternatieve energie voor de hersenen, vooral wanneer deze resistent zijn geworden tegen insuline. Ketonen leveren ook substraten (cholesterol) die helpen beschadigde neuronen en membranen te herstellen. Deze helpen allemaal om het geheugen en de cognitie bij Alzheimerpatiënten te verbeteren.

Suikerziekte

Men is het er algemeen over eens dat koolhydraten de belangrijkste boosdoener zijn bij diabetes. Daarom, door de hoeveelheid ingenomen koolhydraten te verminderen door een ketogeen dieet te gebruiken, zijn er verhoogde kansen op een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Ook kan het combineren van een keto-dieet met andere diabetesbehandelingsplannen hun algehele effectiviteit aanzienlijk verbeteren.

Gluten Allergie

Veel mensen met glutenallergie zijn niet gediagnosticeerd met deze aandoening. Het volgen van een ketogeen dieet toonde echter verbetering van gerelateerde symptomen zoals spijsverteringsongemakken en een opgeblazen gevoel.

De meeste koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten veel gluten. Zo wordt door het gebruik van een keto-dieet veel van de glutenconsumptie tot een minimum beperkt door de eliminatie van een grote verscheidenheid aan koolhydraten.

Gewichtsverlies

Dit is tegenwoordig misschien wel het meest voorkomende “opzettelijke” gebruik van het ketogene dieet. Het heeft een niche voor zichzelf gevonden in de reguliere dieettrend. Keto-diëten zijn onderdeel geworden van veel diëten vanwege de algemeen erkende bijwerking van het helpen bij gewichtsverlies.

Hoewel aanvankelijk door velen verguisd, heeft het groeiende aantal gunstige resultaten voor gewichtsverlies ertoe bijgedragen dat het ketogeen beter werd omarmd als een belangrijk programma voor gewichtsverlies.

Naast de bovengenoemde medische voordelen, bieden ketogene diëten ook enkele algemene gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende.

Verbeterde insulinegevoeligheid

Dit is uiteraard het eerste doel van een ketogeen dieet. Het helpt om uw insulinespiegels te stabiliseren en zo de vetverbranding te verbeteren.

Spierbehoud

Omdat eiwit geoxideerd is, helpt het om droge spieren te behouden. Het verliezen van droge spiermassa zorgt ervoor dat het metabolisme van een individu vertraagt, aangezien spieren over het algemeen erg metabool zijn. Het gebruik van een keto-dieet helpt eigenlijk om je spieren te behouden terwijl je lichaam vet verbrandt.

Gecontroleerde pH en ademhalingsfunctie

Een keto-dieet helpt om lactaat te verminderen, waardoor zowel de pH als de ademhalingsfunctie wordt verbeterd. Een staat van ketose helpt daarom om de pH van uw bloed op een gezond niveau te houden.

Verbeterd immuunsysteem

Het gebruik van een ketogeen dieet helpt veroudering van antioxidanten te bestrijden en vermindert tegelijkertijd de ontsteking van de darmen, waardoor uw immuunsysteem sterker wordt.

Verlaagd cholesterolgehalte

Minder koolhydraten consumeren terwijl u het keto-dieet volgt, zal helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit komt door de verhoogde staat van lipolyse. Dit leidt tot een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en een verhoging van het HDL-cholesterolgehalte.

Verminderde eetlust en hunkering

Door een ketogeen dieet te volgen, kunt u zowel uw eetlust als het verlangen naar calorierijk voedsel verminderen. Als u begint met het eten van gezond, bevredigend en heilzaam vetrijk voedsel, zullen uw hongergevoelens vanzelf afnemen.

Door: Marcus J Michael

Ga terug naar “Keto” categorie

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.