Obesitas en chronische ziekten: is het te voorkomen?

Obesitas en chronische ziekten

Obesitas en Chronische Ziekten

Weeg je meer dan je zou mogen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Volgens World Obesity, “De epidemie van zwaarlijvigheid wordt nu erkend als een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd. Obesitas bij volwassenen komt wereldwijd vaker voor dan ondervoeding.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden in 2016 meer dan 1,9 miljard volwassenen van 18 jaar en ouder overgewicht. Van deze meer dan 650 miljoen waren zwaarlijvig. 39% van de volwassenen van 18 jaar en ouder had in 2016 overgewicht en 13% was zwaarlijvig.

Dit zou kunnen verklaren waarom hartaandoeningen wereldwijd nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Talrijke studies hebben een verband gevonden tussen obesitas en overlijden bij zowel mannen als vrouwen. Uw risico om te overlijden neemt toe naarmate uw body-mass index (BMI, een maat voor zwaarlijvigheid) stijgt.

Mensen die ernstig obees zijn, lopen mogelijk een hoger risico op een chronische ernstige ziekte dan mensen met een normaal of gezond gewicht. Volgens onderzoek omvatten sommige ernstige ziekten hoge bloeddruk, dyslipidemie (hoog LDL-cholesterol, laag HDL-cholesterol of hoge niveaus van triglyceriden), diabetes mellitus (DM), coronaire hartziekte (CHD), beroerte, galblaasaandoening en andere chronische ziekten. Ziekten die kunnen leiden tot ernstige complicaties en overlijden. Zwaarlijvige mensen hebben een lagere kwaliteit van leven en hebben volgens studies meer kans op psychische aandoeningen zoals depressie, ernstige angst en andere psychische stoornissen.

Stel bijvoorbeeld dat wanneer u diabetes heeft, overgewicht extra risico’s met zich meebrengt. Volgens de American Diabetes Association (ADA) hebben 88 miljoen Amerikaanse volwassenen prediabetes, maar bijna 85% van hen weet het niet eens.

Wat is prediabetes?

Prediabetes is een aandoening die kan leiden tot diabetes type 2 en zelfs hartaandoeningen. Je hebt meer kans op prediabetes als je 45 jaar of ouder bent, een familiegeschiedenis van diabetes hebt, overgewicht hebt en fysiek inactief bent, hoge bloeddruk hebt en bloeddrukmedicatie gebruikt, en een aantal andere factoren.

Van veel lichaamsvet ga je natuurlijk niet dood, maar het zal andere risicofactoren verergeren. Obesitas en chronische ziekten lijken toch echt verband met elkaar te houden! Een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes en roken dragen bijvoorbeeld allemaal bij aan de opbouw van plak in de slagaders. Obesitas interageert met de andere risicofactoren om de vorming van plak te versnellen. Extra gewicht veroorzaakt insulineresistentie, wat resulteert in een gevaarlijke cyclus die snel uit de hand kan lopen. Hoe meer vet je hebt, hoe insuline resistenter je wordt, wat resulteert in metabool syndroom of diabetes, waardoor je risico op een hartaanval en beroerte bijna verdrievoudigt.

Het goede nieuws is dat je het kunt beheersen of voorkomen. Afvallen kan helpen bij het beheersen van deze chronische ziekten. Het enige wat u hoeft te doen is een beslissing nemen. Neem de beslissing om een ​​gezond gewicht te behouden. Neem de beslissing om goed te eten. Neem de beslissing om te oefenen en actief te zijn. Stel het ondernemen van actie niet uit totdat u symptomen van deze chronische ziekten heeft. Haal diep adem – en handel dan onmiddellijk.

De veiligste manier om aan uw gezondheidsverandering te beginnen, is door uw huisarts te bezoeken of met een voedingsdeskundige te praten.

Dus, hoe ga je beginnen met je fitness- en gezondheidsreis?

Begin met het conditioneren van je geest, en je lichaam zal vanzelf volgen. Laat je niet overweldigen door een heleboel informatie en wat anderen hebben gezegd, hoewel het ook nuttig is om te lezen over de fitnessreizen van andere mensen, omdat ze niet alleen aanmoediging bieden, maar ook tips geven over hoe je het kunt doen of het gemakkelijker kunt maken.

Toen ik voor het eerst vertelde dat ik een ketogeen dieet volgde, lachte iedereen om me heen. Dus ik lach en ga verder en doe mijn eigen ding. Maar terwijl anderen zich nog steeds zorgen maken over hun toenemende gewicht dat resulteert in zuchten en puffen bij lichte inspanning en soms zelfs tot obesitas en chronische ziekten, was ik overgestapt van Medium/Large naar Small/XS. Een ander progressief effect is dat ik geen last meer heb van mijn knie- en lage rugpijn. Huid eczeem werd teruggebracht tot bijna niets. Bovendien hoef ik niet langer tegen de fotograaf te zeggen dat hij me dunner moet maken als ik iemand vraag om mijn kiekje te maken!

Veel mensen hebben geprobeerd en zijn geslaagd met een koolhydraatarm ketogeen dieet af te komen van hun obesitas en chronische ziekten buiten de deur te houden. Ondanks talloze negatieve artikelen en beschrijvingen, blijft het Keto-dieet aan populariteit winnen onder mensen die een dieet volgen. Waarom? Omdat dit dieet volgen de snelste manier is om dat extra gewicht kwijt te raken. De sleutel is om ruimdenkend en volhardend te blijven bij het nastreven van je doel. Wat maakt het uit of alle anderen alle rotzooi eten waarvan de tv-commercial beweert dat het ‘gezond’ is? Het betekent gezond omdat ze het eten. Het grootste deel ervan bevatte veel suiker. Ik vind het niet erg om de enige in onze grote familie te zijn die zich zorgen maakt over obesitas en chronische ziekten en teveel koolhydraten of te frequente trainingen. Ik ben ook de meest energieke, slankere en heb een uitstekende cardiovasculaire conditie volgens mijn Vo2 max (een maat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam tijdens het sporten kan gebruiken).

Obesitas en Chronische ziekten. Is het te voorkomen?

Iedereen kan op elk moment beginnen. Je hoeft niet extreem te zijn, gewoon volhardend en gefocust te blijven op je doel. Wees vastberaden en gedisciplineerd. Als je je ongemotiveerd voelt, trek die schoenen dan aan en begin te lopen. Wandelen helpt je helderder te denken. Er is geen perfecte tijd dan nu om gezond te gaan leven. We kunnen alleen aanmoediging en informatie bieden, maar de uiteindelijke beslissing is aan jou. Beslis nu. Kies ervoor om te werken aan jouw obesitas en chronische ziekten mogelijk te voorkomen of zelfs genezen. You’ve got this!


Bron

Benieuwd geworden naar keto na het lezen van dit artikel over Obesitas en Chronische Ziekten? Bekijk dan eens de basis informatie op de Keto voor Beginners website. Hierin wordt op een heldere manier alles uitgelegd.

Klik hier om terug te gaan naar de categorie “keto

afvallen-gezond

obesitas en chronische ziekten - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld