Is Mayonaise Keto vriendelijk?

Is mayonaise keto vriendelijk?

Mayo is een populaire en veelzijdige saus die voedsel textuur en smaak geeft. Echter, is mayonaise keto vriendelijk? Laten we het hieronder uitzoeken!

Is Mayo Keto-vriendelijk
Afrika Studio / Shutterstock.com

Wat is mayonaise?

Mayo is de informele term voor mayonaise. Het is een dikke en romige saus die wordt gebruikt voor het maken van dressing en sauzen, maar is uiteraard ook zó heel erg lekker.

De basis ingrediënten zijn:

  • olie
  • eierdooiers
  • mosterd
  • citroensap of azijn

Over het algemeen worden er in de niet-zelfgemaakte, commerciële mayonaises, afhankelijk van de voorkeur van mensen en de kostprijs, extra smaakmakers toegevoegd.

Mayo is een veelzijdige saus en kan in veel gerechten verwerkt worden en smaakt in pure vorm lekker bij een veel verschillende maaltijden. Het kan worden gebruikt om verschillende dressings en sauzen te maken, maar kan ook gebruikt worden in warme gerechten (al vinden veel mensen dit vreemd).

Voedingsinformatie voor mayonaise

Voordat we de vraag beantwoorden, “is mayonaise keto vriendelijk?”, bekijken we de voedingswaarde-informatie.

Voor dit voorbeeld gebruiken we de standaard Calvé Mayonaise.

Een afgestreken eetlepel (15 ml) van deze mayonaise bevat 94,5 calorieën, 10,4 gram vet, 0,1 gram eiwit  en 0,5 gram koolhydraten.

Is Mayonaise Keto vriendelijk?

Mayo is over het algemeen keto vriendelijk. We zeggen ‘in het algemeen’, want hoewel mayonaise weinig koolhydraten en veel vetten bevat, bevatten sommige merken ongezonde ingrediënten zoals suiker en wordt er gebruik gemaakt van oliesoorten die niet passen in een strikt clean keto dieet.

Zo zijn in dit voorbeeld van de Calvé mayonaise, de ingrediënten:
Raapzaadolie, water, azijn, EIGEEL¹ 5%, suiker, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385, natuurlijk aroma, kleurstof: carotenen.

Zoals je ziet zitten hier al aardig wat meer ingrediënten in dan de basis. Waarvan dus suiker.

Deze Calvé mayo, zou niet clean keto zijn in verband met de extra ingrediënten én het gebruik van raapzaadolie, maar voor een dirty keto is er qua hoeveelheid koolhydraten niet zoveel aan de hand.

Vrouw Mayonaise Toevoegen Aan Heerlijke Salade Aan Grijze Tafel
Nieuw Afrika / Shutterstock.com

De meeste mayonaise in een pot of tube bevatten suiker. In de meest uiteenlopende hoeveelheden.

Check dus goed de ingrediënten van de mayonaise voordat je deze koopt.

Een voorbeeld van kant-en-klare mayo zonder suiker is de AH Excellent Ambachtelijke Mayonaise. Deze is wel een beetje aan de prijs… Het beste blijft het eigenlijk om zélf mayonaise te maken. Dan ben jij meester van de ingrediënten. Ohw. En het is makkelijker te maken dan je denkt!

Waar kan ik Mayo krijgen?

Je kunt mayo gemakkelijk kopen bij iedere plaatselijke supermarkt. Al blijft het een beetje zoeken naar een merk zonder suiker. Mayonaise vinden met goede keto oliesoorten blijft een speld in een hooiberg.

Bron

Klik hier om terug te gaan naar de “keto” pagina.

Ketodieet Keto mayonaise keto - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld