Keto dieet - Lifestyle - Lange Termijn - Nieuwe manier van eten

Een kort overzicht van het ketogeen dieet

Wat is ketogeen dieet

Het ketogeen dieet, in de volksmond het keto-dieet genoemd, is een populair dieet dat veel vetten, voldoende eiwitten en weinig koolhydraten bevat. Het wordt ook wel een Low Carb-High Fat (LCHF) dieet en een koolhydraatarm dieet genoemd.

Epilepsie

Het werd voornamelijk geformuleerd voor de behandeling van epilepsie voor kinderen die niet reageerden op medicijnen voor de ziekte.

Ketogeen Dieet Epilepsie - Ketodieet Informatie

Het dieet werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1921 door Dr. Russell Wilder in de Mayo Clinic. Dr. Wilder ontdekte dat het vasten van epileptische patiënten hielp om de frequentie van de symptomen te verminderen. Op het moment van publicatie waren er weinig andere opties beschikbaar voor de behandeling van epilepsie.

Het ketogeen dieet werd de komende decennia veel gebruikt bij de behandeling van epilepsie, zowel bij kinderen als bij volwassenen. In verschillende epilepsiestudies meldde ongeveer 50% van de patiënten een vermindering van de aanvallen met ten minste 50%.

Echter, de komst van anti-epileptica in de jaren 1940 en daarna degradeerde het ketogeen dieet naar een “alternatief” medicijn. De meeste zorgverleners en patiënten vonden het een stuk gemakkelijker om de pillen te gebruiken in vergelijking met het strikte ketogeen dieet. Het werd vervolgens door de meeste specialisten genegeerd bij de behandeling van epilepsie.

Hernieuwde interesse

In 1993 werd een hernieuwde interesse in het ketogeen dieet aangewakkerd door Hollywood-producent Jim Abrahams. Abraham liet zijn 2-jarige zoon Charlie naar het Johns Hopkins Hospital brengen voor behandeling van epilepsie. Charlie ervoer een snelle controle van aanvallen binnen enkele dagen na het gebruik van het ketogeen dieet.

Jim Abrahams richtte in 1994 de Charlie Foundation op, die hielp om de onderzoeksinspanningen nieuw leven in te blazen. Zijn productie van de tv-film “First Do No Harm” met in de hoofdrol Meryl Streep hielp ook om het ketogeen dieet enorm te promoten.

De maaltijden zijn ontworpen om het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid eiwitten die het nodig heeft voor groei en herstel. De berekening van de hoeveelheid verbruikte calorieën is gedaan om voldoende hoeveelheden te verkrijgen die het juiste gewicht kunnen ondersteunen en behouden dat nodig is voor de lengte en het gewicht van het kind.

Onderliggende concepten van het ketogeen dieet

Het klassieke ketogeen dieet heeft een verhouding “vet” tot een “combinatie van eiwitten en koolhydraten” van 4:1.

De algemene dagelijkse calorieverdeling van het ketogene dieet is als volgt:

  • 60-80% calorieën uit vet
  • 20-25% uit eiwitten
  • 5-10% uit koolhydraten

De verhouding van de voedingsmiddelen in een ketogeen dieet is geformuleerd om het lichaam te helpen een staat van ketose te veroorzaken en te behouden.

Verschillende alternatieve ketogene protocollen

Het ketogene landschap is echter zowel qua toepassing als implementatie aanzienlijk uitgebreid. Hoewel het klassieke ketogeen dieet vandaag de dag nog steeds veel wordt gebruikt, heeft het nu de basis gevormd voor de ontwikkeling van verschillende alternatieve ketogene protocollen.

Ketogene diëten stimuleren in principe de inname van ongeveer 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Eiwitconsumptie is matig en hangt meestal af van factoren zoals het geslacht, de lengte en het activiteitenniveau van het individu. In wezen wordt de totale calorie van het dieet in evenwicht gehouden, voornamelijk op basis van de hoeveelheid geconsumeerd vet.

De vet- en eiwitverhoudingen in een ketogeen dieet

Verhoogde consumptie van gezond vet is de belangrijkste focus van het ketogene dieet. Het doel is ook om de staat van ketose te allen tijde te behouden, zodat uw lichaam meer lichaamsvet als brandstof kan gebruiken.

Het lichaam verteert vet en eiwit anders. Vet is aantoonbaar de beste energiebron van het lichaam en in een staat van ketose kan het lichaam zowel lichaamsvet als voedingsvet gebruiken.

Vetten hebben over het algemeen een zeer beperkt effect op de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie in uw lichaam. Eiwit beïnvloedt echter beide niveaus als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd die verder gaan dan wat uw lichaam nodig heeft.

Ongeveer 56% van het teveel ingenomen eiwit wordt omgezet in suiker. Dit heeft tot gevolg dat de ketose-toestand van verre verbranding wordt verstoord als gevolg van het feit dat het lichaam reageert op de glucose die wordt gecreëerd door de eiwitafbraak.

Afhankelijk van het type en de bron van ingenomen vetten, kan een vetrijk dieet veel gezonder zijn. Het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van uw consumptie van meer verzadigde vetten uit voornamelijk middellange vetzuren zal het vetprofiel van uw lichaam aanzienlijk verbeteren.

Het ketodieet en cholesterol

Het ketogene dieet verhoogt het HDL (goede) cholesterolgehalte en verlaagt tegelijkertijd het triglyceridengehalte. Deze twee factoren zijn de belangrijkste markers voor hartaandoeningen.

Een verhouding van minder dan 2,0 in uw triglyceride-tot-HDL-verhouding betekent dat u het goed doet. Hoe dichter deze verhouding echter bij 1,0 of lager ligt, hoe gezonder uw hart.

Dit soort vetprofiel wordt geassocieerd met een verhoogde bescherming tegen hartaanvallen en andere cardiovasculaire problemen.

Door: Marcus J Michael

Klik hier om terug naar de “keto” categorie te gaan.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.