Keto dieet - Lifestyle - Lange Termijn - Nieuwe manier van eten

Keto Lifestyle

Al jaren leef ik volgens de keto lifestyle – maar hoe kwam ik daarop? En waarom? Hier lees je het allemaal:

Keto-avontuur – Hoe en waarom het begon

Mijn hele leven staat in het teken van mijn gewicht. Op de middelbare school vond ik mezelf al te dik (… ik woog ongeveer 65 kilo bij een lengte van 1m80) en sindsdien zijn vele diëten de revue gepasseerd. Noem het, en ik deed het. Behalve het sherry-dieet dan… Van shakes tot brood, soep en sapjes. Individueel en in groepsverband. Onder begeleiding en zelfstandig. Met boeken en websites. Echt. Ik probeerde alles.
Gevolg? In 2016 bereikte ik mijn dramatische dieptepunt. Ik woog inmiddels ruim 120 kilo (ik was gestopt met wegen), at nog maximaal 1.300 kcals per dag en sportte fanatiek. Ik verbrandde zo’n 3.000 kcals per dag, maar kwam nog steeds aan, geloof het of niet.


Mijn dieet van dat moment? Gezond!
Alles volkoren of volgranen, veel groente en fruit, geen dierlijke producten (oftewel: veganistisch), geen suiker, geen kant-en-klare voeding en zeer matig vet (olijfolie).
Voor de kenners van macro’s betekende deze manier van eten “vrijwel 100% koolhydraten”…
En nog steeds kwam ik aan.
“Ik word dik van water”, riep ik geregeld uit. Hiermee slechts meewarige blikken oproepend bij mijn gesprekspartner (uiteraard altijd slank en kon eten wat hij/zij wilde…).

Macro-nutriënten en hoe dit zich vertaalde naar keto

Na een cursus over macro-nutriënten van de Universiteit van Wageningen, begon ik te experimenteren met macro percentages in mijn voeding: 50% koolhydraten, 25% vet, 25% eiwit. Ik kwam hiermee, zonder dat ik het me bewust was, op koolhydraatarm eten. Ik woog me nog steeds niet, maar merkte aan mijn kleding dat ik af begon te vallen.

Door het zoeken naar recepten binnen “mijn” macro percentages, kwam ik toevallig terecht op “keto recepten”. Ik vroeg me af wat keto inhield en begon er onderzoek naar te doen.
Wat ik vond was zo extreem, zo ontzettend anders dan de manier waarop ik op dat moment at, en tot op dat moment gegeten had, dat ik besloot het een kans te geven.
Dus op naar de “5% koolhydraten, 20% eiwit en 75% vet”. Hoeveel vet? Jawel, 75%…
Daarbij moest ik aanhouden dat ik maximaal 20 gram koolhydraten per dag at en 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De rest dus vet… Vet, vet en nog eens vet. Oftewel: keto.

En toen begon ik met Keto eten

En wow. Wat at ik heerlijk! Lachend schepte ik lepels mayo (gemaakt van olijfolie of avocado olie) op mijn bord. Ik kon me niet voorstellen dat zoveel vet goed voor me was om af te vallen. Ik was eerlijk gezegd erg bang voor al dat vet, toen ik met deze manier van keto eten begon.
Maar oh, oh, oh. Na een paar dagen kwam ik in ketose en wat voelde ik me goed! Veel energie, heldere geest én al drie (!!!) kilo gewicht kwijt. Na een paar maanden keto, waren mijn gewrichtsklachten verdwenen, mijn menstruatie eindelijk eens normaal, had ik nog steeds veel energie én sliep ik heerlijk. Ohw. En al een aantal kledingmaten kwijt!

En waar sta ik nu in mijn keto leven?

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en weeg ik 79 kilo. Heel strikt keto eten volgens mijn macro-waarden doe ik niet meer.
Deze winter kreeg ik echter te kampen met een enorme winterdepressie.
En weer gewrichtspijnen.
En ook weer een menstruatie die niet uit te houden is.
Slapen? Welnee, dat is zo overgewaardeerd, daar doe ik niet aan mee…
Vorige week raapte ik mijn vodden bij elkaar. Ik bestelde een lichttherapie lamp en besloot weer de keto weekmenu’s te gaan volgen.
Ook staat werken aan mijn mentale gesteldheid op mijn lijstje: weer schrijven (zie hier…) en mezelf ontwikkelen door boeken en cursussen.
Morgen begin ik aan mijn cursus fotografie, lichttherapie én weer heel strikt keto.
Komt goed!

Klik hier om terug te gaan naar de categorie “leven

Ketodieet Intermitterend Vasten IF Intermittent Fasting - Sacha Kay's Wondere Keto Wereld

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.