Keto-dieet wat te eten - Sacha Kay - Ketogeen dieet

Ketodieet wat te eten?

Ketodieet wat te eten?

In dit artikel krijg je een kort antwoord op de vraag “Ketodieet wat te eten”. Je krijgt een snel overzicht van wat je zoal kunt eten als je een keto dieet doet.


Wat is het Keto dieet?

Ketodieet wat te eten - Sacha Kay - Ketogeen dieetHet ketogene dieet, ook wel bekend als het “keto dieet” is een vetrijk, koolhydraatarm dieet dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het belangrijkste principe van het dieet is om het grootste deel van je dagelijkse calorieën uit vetten te halen, een kleinere hoeveelheid uit eiwitten en slechts een zeer kleine hoeveelheid uit koolhydraten. Dit wordt bereikt door de inname van voedingsmiddelen met veel koolhydraten, zoals brood, pasta en suikerhoudende voedingsmiddelen, drastisch te verminderen en de inname van voedingsmiddelen met veel vet, zoals avocado’s, noten en olijfolie, te verhogen.

Wat is het doel van een keto dieet?

Ketonen - Ketodieet wat te eten - Sacha KayHet doel van het ketogene dieet is om het lichaam in een staat van ketose te dwingen, waarin het vet verbrandt als brandstof in plaats van koolhydraten. Wanneer het lichaam in ketose is, wordt er gezegd dat het “aan keto aangepast” is en mogelijk een reeks gezondheidsvoordelen kan ervaren, zoals gewichtsverlies, verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel en verbeterde mentale helderheid en focus.

Het ketogene dieet is echter niet voor iedereen en het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen voordat u met het dieet begint. Het is ook belangrijk om uw inname zorgvuldig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Met de juiste aanpak kan het ketogene dieet een krachtig hulpmiddel zijn om de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.


Ketodieet Wat te eten?

De onderstaande voedingsmiddelen zijn een indicatie voor wat je kan en mag eten als je kiest voor een keto dieet. Hou deze lijst aan als richtlijn, maar hou jouw ogen open voor aanvullende dingen! Het handigste is om een app (Yazio, Fatsecret, etc.) bij te houden, zodat je kunt zien hoeveel koolhydraten je die dag nog mag eten. Want alhoewel bijvoorbeeld uien behoorlijk veel koolhydraten bevatten, kunnen ze soms best in jouw dagtotaal gepast worden.

A. Vetrijke voedingsmiddelen om in je dieet op te nemen

Gezonde vetten zijn prima in orde, bij een keto lifestyle. Hier enkele voorbeelden van te gebruiken vetten om jouw voeding keto proof te maken.

 • Boter en ghee
 • Olijfolie
 • Avocado(olie)
 • Kokosolie
 • Mayonaise (zonder suiker)
 • Kaas
 • Eidooiers
 • Volvette room
 • Noten en zaden

B. Eiwitten met mate eten (0,8 gram per kilo lichaamsgewicht)

In principe kun je als je een keto dieet volgt, alle soorten eiwitten eten. Hoe vetter het vlees, de beter, zelfs. De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert een hoeveelheid van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Weeg je dus 100 kilo (makkelijk rekenen…), dan mag je 80 gram eiwitten (dit is ongeveer 250 gram kipfilet en 1 ei). Als je veel sport, kun je meer eiwitten tot je nemen.
Hou er rekening mee dat in vegetarische eiwit opties vaak ook koolhydraten zitten.

 • Vlees (rund, varken, lam, gevogelte, etc.)
 • Vis en zeevruchten (zalm, tonijn, mosselen, garnalen, etc.)
 • Eieren
 • Tofoe

C. Koolhydraatarme groenten om te eten

Veel mensen staan er niet bij stil, maar er zijn groenten waar heel veel koolhydraten in zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardappelen, bieten en wortelen. Gelukkig blijven er ook nog genoeg over die wel heel goed in een keto dieet passen!

 • Bladgroenten (spinazie, boerenkool, sla, etc.)
 • Kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool, kool, etc.)
 • Asperges (groen en wit)
 • Paprika (liefst groen)
 • Paddenstoelen
 • Courgette
 • Aubergine
 • Radijs
 • Komkommer

D. Koolhydraatarm fruit om te eten

Ketonen - Ketodieet wat te eten - Sacha Kay

 • Bosbessen
 • Aalbessen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Bramen

E. Te vermijden voedingsmiddelen

 • Granen (tarwe, rijst, haver, pasta, etc.)
 • Suiker (honing, ahornsiroop, agavenectar, etc.)
 • Zetmeelrijke groenten (aardappelen, zoete aardappelen, erwten, etc.)
 • Peulvruchten (bonen, linzen, pinda’s, etc.)
 • Suikerrijk fruit (bananen, appels, mango’s, druiven, ananas, etc.)
 • Verwerkt voedsel
 • Frisdrank, melk, vruchtensappen, etc.
 • Alcohol (behalve koolhydraatarme opties zoals sterke drank of droge wijn, maar altijd met mate)

Klik hier om terug te gaan naar de categorie “keto

Meer informatie over Ketodieet wat te eten? Neem eens een kijkje op de website Keto voor Beginners of Kaythode.com. Hier vind je veel basis informatie, recepten en algemene tips en tricks for een keto lifestyle.

50-Kilo-Afvallen: Favorietje.nl