Vanille Vanille-extract keto dieet

Vanille-extract: 1. Wat is het 2. Wat is het zeker niet. 3. Is het keto-vriendelijk?

Vanille is voor bakkers wat zout is voor koks: een essentiële smaakversterker. Zonder dit zouden je favoriete koekjes en cakes saai smaken. En omdat vanillebonen duur zijn, vertrouwen de meesten van ons op vanille-extract om onze favoriete desserts een boost van broodnodige smaak te geven.

Maar wat zit er precies in een flesje vanille-extract? En is het keto-vriendelijk?

Vanille en Vanille-extract. Is het keto vriendelijk? Keto voor Beginners
Welnu, vanille-extract is een oplossing van vanillearoma’s en alcohol. Veel landen hebben strikte regels en bepalingen die het gebruik van het label “vanille-extract” reguleren. Deze regels zouden consumenten moeten helpen om het echte spul van imitatie te onderscheiden, maar dat is vaak niet het geval, omdat etikettering behoorlijk misleidend kan zijn.

En als je op een keto dieet bent, kunnen misleidende etiketten jouw pogingen om de inname van koolhydraten laag te houden verpesten.

Om dit probleem te voorkomen: hier is meer over wat vanille-extract is en hoe je het beste extract kiest voor jouw keto-desserts.

Wat is vanille-extract?

De American Culinary Federation Education Foundation definieert vanille-extract als: “een oplossing gemaakt door gezouten vanillestokjes in alcohol te weken totdat de smaak is doordrenkt [1].” Fabrikanten vermalen de gezouten bonen en voegen ze toe aan alcohol om het extract te maken. Vaak voegen fabrikanten ook water en andere ingrediënten toe.

Vanillestokjes, waarvan vanille-extract wordt gemaakt, zijn eigenlijk de vruchten van een tropische orchideeplant. Ze hebben meer dan 200 smaakstoffen, wat verklaart waarom vanille een van de meest complexe smaken is die er bestaan. Maar hun primaire smaakstof wordt vanilline genoemd.

Vanilline bestaat tegenwoordig ook als een synthetische smaakstof. Vanillearoma, vanille-essence en zelfs producten met “extract” in de titel gebruiken kunstmatige vanilline in plaats van echte vanille. Dat komt omdat vanilline goedkoop is in vergelijking met vanille-extract.

Gelukkig, om te voorkomen dat consumenten worden misleid, controleren de FDA en andere instanties welke producten het label “vanille-extract” mogen dragen.

De FDA vereist dat vanille-extract ten minste 35% alcohol en 13,35 gram vanillebonen per gallon bevat [2]. De FDA staat fabrikanten echter ook toe om glycerine, dextrose, suiker, glucosestroop en andere optionele ingrediënten toe te voegen aan producten die zijn geëtiketteerd als vanille-extract.

Soorten vanille extract

Het extract is er in twee hoofdtypen:

Zuiver

Zoals reeds uitgelegd, definieert de FDA vanille extract als oplossingen gemaakt met echte vanillebonen als het belangrijkste smaakstof bestanddeel en niets anders. Daarom, als je een fles met “vanille-extract” op het etiket ziet, betekent dit dat het aroma van dit product afkomstig is van echte vanillebonen.

Imitatie

Imitatie vanille, vanille-aroma en vanille-essence zijn producten met synthetische vanilline als belangrijkste smaakstof. Synthetische vanilline wordt geproduceerd uit hout bijproducten en heeft niet de complexiteit van natuurlijke vanille.

Deze smaakstoffen zijn echter veel goedkoper dan puur vanille-extract.

Vanille extract kan ook zelfgemaakt en commercieel geproduceerd worden.

Alles wat u er zijn vanillestokjes en alcohol van voedingskwaliteit of zelfs wodka nodig om een ​​zelfgemaakt extract te maken. Plaats eenvoudig vier gespleten vanillebonen in 8oz alcohol en bewaar op een koele plaats uit de buurt van direct zonlicht voor een paar weken of maanden. Hoe langer de vanillestokjes in de alcohol zitten, hoe sterker het aroma.

Commercieel geproduceerd vanille-extract wordt gemaakt met peulen uit Madagaskar, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Mexico.

Is vanille-extract Keto-vriendelijk?

De meeste merken puur vanille-extract zijn keto-vriendelijk. Dat komt omdat de meeste vanillebonen, alcohol en water als enige ingrediënten bevatten. Maar zoals eerder vermeld, staat de FDA fabrikanten van vanille-extract toe om suiker, dextrose en glucosestroop aan hun producten toe te voegen.

De enige manier om te voorkomen dat u per ongeluk deze met suiker beladen ingrediënten aan uw gebakken producten toevoegt, is door de ingrediëntenlijst en het etiket met voedingsfeiten te lezen. Als u bijvoorbeeld alleen extracten van vanilleboon, water en alcohol op de ingrediëntenlijst ziet staan ​​en het product 2 g koolhydraten per theelepel vermeldt, kunt u het veilig gebruiken in uw keto-desserts.

Hoewel minder betrouwbaar, controleer ook de kleur. Echt vanille-extract heeft een diepbruine kleur die rechtstreeks uit de vanillestokjes komt. Imitatie vanille, in vergelijking, is duidelijk. Sommige fabrikanten voegen echter karamelkleurstof toe om het meer op het echte werk te laten lijken.

En tot slot, neem de prijs als een indicator van kwaliteit. Vanille is erg duur: het is het op één na duurste kruid ter wereld na saffraan [1], hoewel de prijzen recentelijk zijn gedaald. Momenteel is de minimale exportprijs van vanille $ 250 per kilogram (2,2 lbs) [3]. Als gevolg hiervan zijn de gemiddelde kosten van vanille-extract $ 20 voor een fles van 8 oz. Imitatie vanille kan worden gevonden voor een fles van $ 1 per 8oz.

Is imitatie vanille-extract Keto-vriendelijk?

Ja, imitatie vanille is meestal ook keto-vriendelijk. Als uw budget geen duur vanille-extract toelaat, voel je vrij om imitatie vanille te gebruiken in je keto-gebakken producten. Echter, dit is belangrijk om te onthouden – lees altijd de ingrediëntenlijst en het etiket met voedingsfeiten voordat u uw aankoop doet.

Imitatie vanille wordt meestal gemaakt met water, alcohol, vanilline, karamelkleur en conserveermiddelen. Al deze ingrediënten hebben nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel. Sommige merken kunnen suiker en andere niet-keto-ingrediënten toevoegen, maar dit is zeldzaam.

Een ander ding om op te merken is dat het lage aantal koolhydraten is waar de voordelen van imitatie vanille eindigen. Imitatie vanille biedt niet de antioxidanten en andere heilzame verbindingen van pure vanille [4]. Een ander nadeel is dat de smaak gewoon niet te vergelijken is met het complexe aroma van vanille.

Referenties

  1. American Culinary Federation Education Foundation. Ingrediënt van de maand: vanille-extract. Maart 2020. Verkrijgbaar bij: https://www.acfchefs.org/download/documents/ccf/nutrition/2020/202003_ingredient.pdf
  2. FDA/CEDR-bronnenpagina. Vanille-extract. Toegankelijk in oktober 2021. https://www.ecfr.gov/current/title-21/chapter-I/subchapter-B/part-169/subpart-B/section-169.175
  3. De vraag naar Gelski J. Vanilla stijgt naarmate de foodservice herstelt. Voedingsbedrijf Nieuw. juni 2021. https://www.foodbusinessnews.net/articles/18799-vanilla-demand-rises-as-foodservice-recovers
  4. Shyamala BN, Naidu MM, Sulochanamma G, Srinivas P. Onderzoek naar de antioxiderende activiteiten van natuurlijk vanille-extract en de samenstellende verbindingen door middel van in vitro-modellen. J Agric Food Chem. 2007;55(19):7738-7743. doi:10.1021/jf071349+

Source link

Klik hier om naar de “keto” categorie terug te gaan

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.