Paleo versus Keto Dieet, ketogeen dieet

Type 2 diabetes en gewichtsverlies – de verschillen tussen keto- en paleo-diëten

Obesitas wedijvert met roken als de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte. Een van de redenen is de dramatische stijging van het diabetesrisico dat vaak gepaard gaat met gewichtstoename. Dus, ben je geïnteresseerd in het starten van een nieuw dieetplan dat niet alleen bedoeld is om je te helpen gewicht te verliezen, maar ook om je bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden? De kans is groot dat u op zoek bent naar de beste beschikbare opties. Twee die je misschien tegenkomt omdat ze tegenwoordig trendy zijn, zijn het ketogene dieet en het paleodieet. Veel mensen raken in de war tussen deze, omdat ze meestal op elkaar lijken, dus het kan moeilijk zijn om ze te onderscheiden.

Laten we vergelijken, zodat u kunt zien welke het beste bij u past…

Koolhydraatbronnen. Laten we het eerst hebben over koolhydraatbronnen, want hier verschillen de twee diëten enorm…

  • met een paleo dieetplan, je koolhydraatbronnen zullen onder andere vers fruit zijn, en bijvoorbeeld  zoete aardappelen. Samen kom je tussen deze twee voedingsmiddelen snel aan 100 gram of meer koolhydraten.
  • het keto-dieet, aan de andere kant is vrijwel je enige koolhydraatbron bladgroenten, en zelfs die zijn beperkt.

Dus een van de belangrijkste verschillen tussen het ketogene dieet en het paleo-dieet is dat het ketogene dieet een tekort aan koolhydraten heeft, terwijl het paleo-dieet dat niet is. Je kunt het paleodieet heel koolhydraatarm maken als je wilt, maar dat is niet standaard. Er is meer flexibiliteit in voedselkeuzes.

Calorieën tellen. Vervolgens komen we bij het tellen van calorieën. Dit is ook een plek waar de twee diëten aanzienlijk verschillen.

Met het keto-dieet, zul je behoorlijk zwaar calorieën en macro’s moeten tellen. Je moet specifieke doelen halen…

  • 25% totale eiwitinname,
  • 5% koolhydraatinname en
  • 75% vetinname via de voeding.

Als u deze doelen niet bereikt, gaat u niet in de “staat van ketose”, wat het hele punt van dit dieetplan is.

Met het paleodieet, hier zijn geen strikte regels voor. Hoewel je calorieën kunt tellen als je wilt, hoeft dat niet. Het is duidelijk dat uw vetverliesresultaten waarschijnlijk beter zullen zijn als u de calorieën tot op zekere hoogte controleert, aangezien calorieën bepalen of u lichaamsvet wint of verliest, maar het is niet essentieel.

Beschikbaarheid van oefenbrandstof. Dat brengt ons bij ons volgende punt – oefen de beschikbaarheid van brandstof. Om intensief te kunnen sporten heb je koolhydraten nodig in je voedingsschema. U kunt geen brandstof krijgen als u geen koolhydraatrijk voedsel eet – dat betekent: het keto-dieet ondersteunt geen intensieve trainingssessies. Om deze reden zal het keto-dieet voor de meeste mensen niet optimaal zijn. Lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van gezond blijven, dus het wordt sterk aanbevolen om te oefenen en geen dieet te volgen dat lichaamsbeweging beperkt.

Natuurlijk, je kunt het gerichte ketogene dieet of het cyclische ketogene dieet doen, beide zorgen ervoor dat je op een gegeven moment koolhydraten in het dieet opneemt…

  • het gericht ketogeen dieet heeft u koolhydraten gegeten vlak voordat u aan uw trainingssessie begint terwijl?
  • het cyclisch ketogeen dieet vraagt ​​u om in het weekend een grotere dosis koolhydraten te eten, die zijn ontworpen om u de rest van de week vol te houden.

Als u een van deze twee volgt, kunt u elke gewenste koolhydraten kiezen; het hoeven niet per se alleen zoete aardappelen of fruit te zijn.

Daar heb je enkele kritische verschillen tussen deze twee benaderingen…

  • het ketogeen dieet is er een die zich meer richt op het volgen van macro’s en is bedoeld om te helpen bij vetverlies terwijl
  • het paleo dieet richt zich meer op goede voedingskeuzes en gezondheid en hoopt dat gewichtsverlies het gevolg is.

Door Beverleigh H Piepers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *