Ketodieet App Calorieën Tellen Ketogeen Keto

Het lichaam behandelt niet alle calorieën gelijk

Een van mijn goede vrienden en ik bespreken af ​​en toe of alle calorieën hetzelfde zijn.

Zijn perspectief op afvallen houdt in dat hij minder eet, punt uit.

Bij mij gaat het om het eten van het juiste soort voedsel, dat het lichaam harder moet werken om te verteren.

Op maandag 20 juni 2022 verscheen een artikel in de Daily Mail, ‘Kalorieën tellen is tijdverspilling, zegt darmgezondheidsgoeroe dr. Megan Rossi’.

Hier is het essentiële deel van het artikel :

met sterk bewerkte voedingsmiddelen is het grootste deel van de voedselmatrix al voor ons afgebroken door machines, waardoor de calorieën toegankelijker worden (dus de cijfers op de etiketten voor ultra-verwerkte voedingsmiddelen zijn een nauwkeurigere maatstaf voor wat ons lichaam opneemt).

Een andere reden om niet op calorieën te focussen, is dat: niet alle calorieën zijn gelijk, vanwege het thermogene effect van voedsel. Dit is wanneer je calorieën verbrandt tijdens het eten en verteren. Met andere woorden, de verwerking van je lichaam zal een deel van de calorieën tegengaan – en dit is het belangrijke deel – afhankelijk van het specifieke voedsel.

Hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en noten die moeten worden gekauwd, afgebroken en meer moeten worden verteerd, hebben een hoger thermogeen effect dan ultra-bewerkte voedingsmiddelen.

En de calorieën van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn veel gemakkelijker beschikbaar. Bijvoorbeeld, een KitKat en een banaan kunnen vergelijkbare calorieën bevatten en je app voor het bijhouden van eten zal ze niet anders behandelen, maar je lichaam wel.

Eén studie in het bijzonder (gepubliceerd in 2010 door Pomona College, Claremont, in de VS) vond dat: het lichaam verbrandt bijna 50 procent minder calorieën bij het verteren van een maaltijd met bewerkte voedingsmiddelen dan na een volledige maaltijd, zelfs als beide hetzelfde totaal aan koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten.

Het klinkt misschien niet genoeg om veel verschil te maken, maar meer dan een maand, een jaar, een heel leven, het telt zeker op.

Uit verder onderzoek in het tijdschrift Cell Metabolism in 2019 bleek dat: mensen die vertelden dat ze zoveel moesten eten als ze wilden, kwamen meer aan als ze ultrabewerkte voedingsmiddelen kregen dan wanneer ze onverwerkte opties kregen – opnieuw, zelfs als de maaltijden waren afgestemd op koolhydraten, vet en eiwit.

Dit ondersteunt wat ik in de kliniek heb gezien: het beperken van bewerkte voedingsmiddelen is een betere strategie voor gewichtsbeheersing dan het tellen van calorieën.

Dit soort bevindingen worden keer op keer herhaald en verklaren waarom we vaak geen blijvend vol gevoel ervaren na het eten van bewerkte voedingsmiddelen. U kunt zich bijvoorbeeld vol voelen na een fastfoodmaaltijd, maar toch vreemd genoeg een uur later klaar om meer te eten.

Als een voedingsmiddel al voor je is afgebroken, heeft je lichaam minder werk te doen en is het minder bevredigend. Een appel duurt langer om te eten en is veel meer vullend dan appelmoes, die zelf meer verzadigend is dan een glas appelsap. Dat komt omdat een hele vrucht vezels en water bevat die in die voedselmatrix zijn gebonden.

In tegenstelling tot mij is Dr Rossi groot in plantaardige diëten. Ze had echter wel iets interessants te zeggen over darmbacteriën, waarvan ze zegt dat het een:

geheim wapen … Deze, en de chemicaliën die ze maken wanneer ze plantaardige vezels verteren, kunnen de eetlust beïnvloeden.

Deze chemicaliën, zoals vetzuren met een korte keten, vertellen ons lichaam dat we genoeg hebben gehad. Dit stopt de productie van hongerhormonen zoals ghreline en verhoogt de ‘ik zit vol’-hormonen zoals leptine.

Van andere chemicaliën die door onze darmflora worden geproduceerd, wordt gedacht dat ze zich richten op het beloningsnetwerk in de hersenen, dat onze relatie met voedsel en onze neiging tot emotioneel eten beïnvloedt.

Microben en hun bijproducten zijn ook in verband gebracht met ‘aanzetten’-genen die verband houden met vetverdeling. Toegevoegd aan het feit dat onze microben onze smaakreceptoren kunnen beïnvloeden, is het vrij duidelijk dat een hoger lichaamsgewicht hebben is veel complexer dan simpelweg te veel eten en niet genoeg bewegen. Dus voed je darmmicroben en het houdt waarschijnlijk al het andere onder controle.

Daarom is het belangrijk om maaltijden vanaf het begin te bereiden. Zelfs op mijn drukste tijdens mijn werkjaren, waaronder in de weekenden op kantoor, maakte ik altijd tijd om twee sets diners voor de komende dagen voor te bereiden. Ik zou elke dag een portie uit de vriezer kunnen halen en in de koelkast kunnen zetten. Het was ontdooid tegen de tijd dat ik die avond thuiskwam.

Kant-en-klaarmaaltijden gaven me bij wijze van spreken nooit zo’n vol gevoel als zelfgemaakte diners.

Hetzelfde geldt voor lekkernijen, zoals taarten en koekjes. Bakken met boter en suiker levert een bevredigender resultaat op dan iets van de plank te kopen dat is gemaakt met plantaardige olie en glucosestroop. Daardoor eet men minder van een zelfgemaakte zoete lekkernij dan van een industrieel product.

Het antwoord op obesitas is: eet minder bewerkte voedingsmiddelen, vooral koolhydraten en focus in plaats daarvan op natuurlijke vetten en eiwitten.

Een ketogeen dieet is een manier van eten, voor het leven. Het maakt eten leuker en bevredigender.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *